Friday 22 December 2017

Christmas Stockings, Αγιο-Βασιλιάτικες Μπότες DIY. ΒΑΜΠ #3


Χρόνια Πολλά! Καλές Γιορτές σε όλους!

 Οι Χριστουγεννιάτικες Κάλτσες / Μπότες είναι διαδεδομένο έθιμο στην Βρετανία και τις λοιπές Αγγλόφωνες χώρες, όμως όχι και τόσο στην Ελλάδα, για αυτό θα το εξηγήσω λιγάκι.
   Οι άνθρωποι συνηθίζουν να κρεμούν "κάλτσες" (μεγαλύτερης κλίμακας από τις φυσιολογικές για τα πόδια μας), από το ράφι του τζακιού (mantelpiece), άλλοι τις τοποθετούν στα πόδια του κρεβατιού τους. Γενικά τις κρεμούν από κάπου και αντιστοιχούν στον αριθμό των μελών της οικογένειας, μία για τον καθένα. 'Επειτα τις γεμίζουν με τα δώρα που κάνουν ο ένας στον άλλο, ή αυτά που φέρνει ο Άγιος Βασίλης. Αναλόγως το μπάτζετ και τις παραδόσεις του καθενός μπορεί τα δώρα να μην περιορίζονται στις κάλτσες και να υπάρχουν και άλλα συνήθως μεγαλύτερα κάτω από το δέντρο. Και φυσικά μπορεί οι κάλτσες να είναι καθαρά διακοσμητικές χωρίς να περιέχουν δώρα. Μπορούν να είναι ίδιες, μπορούν να έιναι και άσχετες μεταξύ τους, δική σας επιλογή. Στην περίπτωση που περιέχουν δώρα για τα μέλη της οικογένειας σας, ίσως να θέλετε να προσθέσετε στον σχεδιασμό τους κάποιο διακριτικό στοιχείο όπως τα αρχικά των ονομάτων σας.

 Ας περάσουμε στα υλικά!
 Και φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι ΒΑΜΠ αν τα υλικά δεν ήταν σχεδόν τζάμπα! Συγκέντρωσα μερικά ρούχα με χειμωνιάτικες υφές (πλεκτά, μάλλινα, ψεύτικη γούνα κλπ.) που δεν μπορόυσαν να φορεθούν λόγω μεγάλων τρυπών ή λεκέδων που δεν έβγαιναν, δηλαδή δεν μπορούσα να τα δώσω σε δράσεις αλληλεγγύης.


Χρειαζόμαστε:
υφάσματα
ψαλίδι
χαρτί για το πατρόν της κάλτσας
κλωστές
βελόνα ή ραπτομηχανή
(προαιρετικά) πιστόλι θερμοκόλλας
κορδόνι / κορδέλα ή οτιδήποτε θέλετε για να κρεμαστεί η κάλτσα
Σχεδιάζουμε το επιθυμητό σχήμα της κάλτσας στο χαρτόνι μας. Θέλουμε δύο κομμάτια, ένα μεγάλο με το συνολικό ύψος του σχεδίου και ένα δεύτερο μικρό παραλληλόγραμμο μόνο για το πάνω μέρος που διπλώνει η κάλτσα. Ακόμη κι αν όλη η κάλτσα αποτελείται από το ίδιο ύφασμα, για το γύρισμα χρειαζόμαστε το έξτρα μικρό τμήμα να κοπεί και να ραφτεί ώστε να μην έχουμε εμφανή ραφή.


Στην συνέχεια κόβουμε όλα τα τμήματα στα υφάσματα μας. Η κάθε κάλτσα απαιτεί 2 ίδια κομμάτια, μπροστά και πίσω μέρος. Σε όσα σημεία μπορούσα εκμεταλλεύτηκα τις υπάρχουσες ραφές των ρούχων για λιγότερη δουλειά μετά, και τα έκοψα διπλωμένα, κόβοντας ταυτόχρονα τις 2 μεριές.


Γυρνάμε τα υφάσματα μέσα έξω και ράβουμε γύρω γύρω την κάλτσα να κλείσει. Εάν χρησιμοποιείτε πλεκτά σε ραπτομηχανή να προσέξετε να μην τραβάτε το ύφασμα καθώς ράβει γιατί θα ραφτεί ξεχειλωμένο.

Αφού έραψα τα κύρια τμήματα, πέρασα στην ένωση του "ρεβέρ" με την κάλτσα. Αρχικά με δύο απλές ραφές εννώνουμε τα δύο παραλληλόγραμμα, το μπροστά και το πίσω, σχηματίζοντας ένα δαχτυλίδι με το ύφασμα. Για να ενώσουμε το ρεβέρ με την κάλτσα θέλει λίγη προσοχή ώστε να βρεθούν οι σωστές πλευρές στην θέση τους. Υπάρχουν δύο τρόποι να βρεις και να ενώσεις με καρφίτσες  τα δύο κομμάτια που φαίνονται στις δύο εικόνες παρακάτω. 


Γενικά η λογική που ακολουθούμε έιναι να έρθει σε επαφή η κακή μεριά της κάλτσας με το πάνω μέρος της καλής μεριάς του ρεβέρ και ανάμεσα τους προς το εσωτερικό της κάλτσας το κορδόνι μας απ' όπου θα την κρεμάσουμε. Ώστε όταν το γυρίσουμε να βλέπουμε καλή μεριά ρεβέρ με καλή μεριά κάλτσας!



Στην δική μου περίπτωση, λόγω της γούνας ακολουθεί το επόμενο βήμα. Πέρασα λίγη θερμοκόλλα στο τελείωμα της γούνας για να μην μαδάει γιατί θα ήταν λίγο άσχημο να το έραβα.


Τέλος διπλώνουμε κανονικά τα ρεβέρ και περνάμε με την βελόνα λίγες φορές για να τα κρατήσουμε μαζί το ρεβέρ (κάτω στο ελεύθερο τελειώμα του) στην πίσω ραφή της κάλτσας, εκεί που "τραβάει" το κορδόνι δηλαδή και φαίνεται κάπως άσχημο.


Et FIN!
Έτοιμες για στόλισμα και γέμισμα με δώρα, γλυκά και ό,τι άλλο φανταστείτε!
Merry Christmas you filthy animal... And A Happy New Year!

No comments:

Post a Comment