Tuesday 19 September 2017

ΒΑΜΠ #2 Επισκευή Τσάντας Παραλίας - Beach Bag Repair DIY




  Είχα αυτήν την σικάτη και πάντα in fashion τσάντα παραλίας στην ντουλάπα μου, αγορασμένη απο ZARA, πολλές πολλές σεζόν πριν.. Δεν μπορούσα όμως να την χρησιμοποιήσω.
Πρώτον γιατί τα χερούλια της ήταν μικρά, ξύλινα, πολύ άβολα. Δεύτερον γιατί είχε φθορές, στις "γωνίες" όπου τσάκιζε η ψάθα στριμωγμένη στην ντουλάπα, και στα σημεία όπου τα χερούλια ήταν ραμμένα στην τσάντα.


  Για αρχή ξεκίνησα από τις αναγκαίες επισκευές στην ψάθα εφαρμόζοντας μία κολλητική ταινία με ίνες, τύπου 'gaffer', στα φθαρμένα σημεία, για να συγκρατήσει τις ίνες της ψάθας στην θέση τους με μία κάποια ευλυγισία. Σε άλλη περίπτωση θα χρησιμοποιούσα κάποια κόλλα για πιο σταθερό αποτέλεσμα.


 Για να καλύψω τις ταινίες και να προστατεύσω την τσάντα από μελλοντικές φθορές στα πλαϊνά, πήρα ένα κομμάτι ύφασμα, σχεδόν ίδιο με αυτό της φόδρας για ένα πιο καθαρό και όχι "πρόχειρο" λουκ. Το έκοψα σε 2 τριγωνικά σχήματα και έραψα τα τελειώματα στην ραπτομηχανή.

Τοποθέτησα το κάθε τρίγωνο στις γωνίες της τσάντας. Το σταθεροποίησα στην καλύτερη θέση με καρφίτσες και έραψα στο χέρι το πάνω μέρος ακολουθώντας την ίδια την ραφή της τσάντας για ομοιομορφία.

  Για τις υπόλοιπες πλευρές του υφάσματος, τις κόλλησα με θερμοκόλλα (hot glue gun). Με γρήγορες κινήσεις πιέσα το ύφασμα στην ζεστή κόλλα με αποτέλεσμα να περάσει η κόλλα ανάμεσα στις ίνες τις ψάθας και τις ίνες του υφάσματος. Στην συνέχεια κόλλησα και το υπόλοιπο ύφασμα στον πάτο της τσάντας.
  
  Για τα χερούλια αποφάσισα να χρησιμοποιήσω σχοινί σε μήκος που θα φοριέται άνετα στον ώμο. Το μέτρησα πάνω μου και το έκοψα με παραπανίσσιο μήκος μίας παλάμης, περίπου 10 εκ. Με μία πρόχειρη ραφή κατά μήκος αυτών των 10 εκ. ένωσα τις άκρες του σχοινιού, να σχηματίσουν μία θηλιά.
  Από το ίδιο ύφασμα έκοψα δύο μακρόστενες λωρίδες, σε μήκος όσο οι θηλιές και σε πλάτος ικανό να καλύψουν το σχοινί συν στρίφωμα. Στο τμήμα όπου το σχοινί είναι διπλό πρέπει και το ύφασμα να είναι εξίσου πλατύ. Και το έραψα όπως φαίνεται στην εικόνα κάτω.

  Έκοψα ακόμη δύο κομμάτια μαύρο ύφασμα για να καλύψω το αρχικό μπεζ τελείωμα της ψάθας στην καμπύλη για τα χερούλια και το σκίσιμο στην μία πλευρά. Το έραψα στην εσωτερική μεριά της τσάντας πάνω στην φόδρα, και έκοψα μικρά ανοίγματα ακτινωτά προς την καμπύλη. Κόβοντας το ύφασμα κατά αυτό τον τρόπο, "ανοίγει" και επιτρέπει καλύτερη εφαρμογή πάνω στην καμπύλη.



 Τεντώνοντας κάθε κομματάκι του υφάσματος στην εξωτερική πλευρά το κόλλησα με θερμοκόλλα πάνω στην ψάθα. Τα τμήματα είναι κάπως μακριά ώστε να μου δίνουν αρκετή επιφάνεια για καλή κόλληση. Έπειτα κάλυψα αυτό το τμήμα με ένα διακοσμητικό στοιχείο με κρόσια που έφτιαξα πολύ εύκολα από το ίδιο πάλι μαύρο ύφασμα.


  Όπως φαίνεται στην εικόνα πάνω, έραψα τις άκρες του διακοσμητικού υφάσματος για να έχω ένα σταθερό σημείο εκκίνησης και να κολλήσω το υπόλοιπο τμήμα με θερμοκόλλα. Το ράψιμο σε ένα τέτοιο λεπτό σημείο κοντά στην άκρη/χείλος της τσάντας με βοηθάει: α. να πιέσω το ύφασμα και να μικρύνω το πάχος του σημείου, ενώ η κόλλα προσθέτει "πάχος", όγκο στο σημείο που προτιμώ να μείνει λεπτό για να δείχνει προσεγμένο και όχι σαν πρόχειρη χειροτεχνία, και β. επειδή το σημείο αυτό βρίσκεται κοντά στα χερούλια όπου η τσάντα καταπονείται, λυγίζει, περνάω τα χέρια μου, κάτι μπορεί να σκαλώσει, η θερμοκόλλα δεν ενδείκνυται μιάς και έχει την τάση να ξεκολλάει αφού κρυώσει (συνήθως σε λείες επιφάνειες) μετά από κίνηση, λύγισμα.

  Τέλος μένει η προσαρμογή των χερουλιών στην τσάντα. Ήταν το πιο δύσκολο μέρος γιατί απαιτούσε δύναμη (που δεν έχω) και λόγω κούρασης πήρε ώρα.. 


  Χρησιμοποίησα ένα λεπτό μαύρο κορδόνι ώς κλωστή, χοντρή βελόνα και την βοήθεια ενός μυτοτσίμπιδου για να τραβάω την βελόνα από την άλλη πλευρά. Περνούσα την βελόνα από μέσα από την τσάντα προς τα έξω , έπειτα διαπερνούσα κάθετα το σχοινί με την βελόνα και ξανά μέσα στην τσάντα. Ελπίζω να γίνεται πιο κατανοητό με το παρακάτω σχέδιο.


  Και Έτοιμη!




Enjoy!
Καλά μπάνια! Καλές καλοκαιρινές μέρες!!
Ακόμη και τον Σεπτέμβρη..
xxx

No comments:

Post a Comment